Guanó Barlangjáró Csoport

A furcsa, de barlangkutató körökben egyáltalán nem szokatlan elnevezést 1996-ban egy túra során találta ki néhány, barlangjárásban már gyakorlott budapesti fiatal, és ezzel tulajdonképpen meg is alapították társaságukat. Az alapító tagok: Jassó Gabriella, Porst Réka, Szabó Attila, Szabó Dénes, Tisza Levente. A csapat jövőjét illetően mérföldkő volt 1998, amikor is egy frissen alapfokú tanfolyamot végzett társaság csatlakozott hozzájuk.

A GUBACS tagságát – amelyben többen a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot is erősítik – immár főként családok, illetve a csemetéik alkotják, akik a barlangtúrákon kívül is gyakran töltik együtt a hétköznapjaikat is.

Túráinkon a jókedv és humor elengedhetetlen. A csoport tevékenységét illetően meghatározóak a kétévente szervezett alapfokú barlangjáró tanfolyamok, de emellett a túravezetők képzésében is aktívan részt veszünk. A tagok azonban nem csak oktatják ennek a tevékenységnek az alapjait, hanem maguk is igen színvonalasan művelik azt. Ez utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint az a számos serleg és érem, amelyeket a különböző versenyeken, mint például az évente megrendezett Lakatos kupán szereztünk meg.

Számos más barlangász társasághoz hasonlóan a GUBACS-osok is felvállalták azt a feladatot, hogy nyílt barlangtúrákat, osztálykirándulásokat szerveznek az érdeklődőknek, amit természetesen nemcsak a maguk szórakozására tesznek, hanem bíznak abban, hogy több fiatal is kedvet kap így ehhez a nagyszerű tevékenységhez. És ez ugyebár az utánpótlás biztosításához elengedhetetlen. Alapvető célkitűzésünk is merőben összefügg ezzel a szemlélettel, ugyanis feladatunknak tekintjük a természet- és barlangvédelmet, valamint ennek széleskörű terjesztését.

A társaság a fentieken túl barlangtérképek készítésével is foglalkozik (pl. Vár-tetői-barlang), de bekapcsolódunk más csoportok kutatásaiba is.

Külföldön is gyakran megfordulunk, önállóan illetve más csoportokkal közösen expedíciós jellegű túrákat is szervezünk. Eurázsia számos vidékén tettük már le névjegyünket; többek között Ukrajna,Románia, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország.

csoportkepalsohegy

Alsó-hegy, 2000. (GUBEX)
csoport2Bükk, 2009. (ALBAT) albat2012n

Bükk, 2012. (ALBAT)